Mýto v Prešove vyberal majiteľ pozemku necelých osem hodín

27.12.2004 Celý región

Necelých osem hodín od 7. hodiny 21. decembra trvalo na Strojníckej ulici v priemyselnej časti Prešova zvanej Širpo vyberanie poplatkov za prejazd áut. Takto...
Necelých osem hodín od 7. hodiny 21. decembra trvalo na Strojníckej ulici v priemyselnej časti Prešova zvanej Širpo vyberanie poplatkov za prejazd áut. Takto riešil Peter Jarkovský svoj spor s mestom Prešov o majetok ako majiteľ pozemku, na ktorom je miestna vozovka.

Vodiči osobných áut platili mužom v búdke a s rampou mýto 20 Sk, šoféri nákladných áut 30 Sk. Napokon búdku aj s rampami odstránili okolo 15. h pracovníci Technických služieb mesta Prešov za asistencie príslušníkov mestskej polície a Policajného zboru SR. Pokyn na odstránenie prekážky na ceste dal primátor mesta Prešov Milan Benč. Búdku postavili v priebehu pondelka 20. decembra.
Benč povedal, že ide o \"extrémne\" riešenie už vyše dva roky trvajúceho sporu. Podľa neho príčinou sporu je chybný zápis do katastra, keď s pozemkom bola zapísaná na majiteľa aj stavba - vozovka. \"Ide o našu komunikáciu vybudovanú samozrejme ešte niekedy za štátne peniaze možno pred vyše tridsiatimi rokmi, \" poznamenal. Uznal, že \"za socializmu tieto problémy pozemkov neboli riešené\". Každopádne má majiteľ evidentne preukázať svoje vlastníctvo a v tomto prípade sa tak nestalo. \"A doslova na vklad do katastra bola daná miestna komunikácia, tam - si myslím, že bol porušený zákon, \" dodal.
Mesto Prešov sa chcelo s majiteľom pozemku pod vozovkou dohodnúť na odkúpení, ale cena 500 Sk za meter štvorcový sa jeho predstaviteľom zdala prehnaná. Núkali 150 Sk.
Skupina podnikateľov pôsobiacich v tejto časti podala na Okresnej prokuratúre v Prešove na Jarkovského trestné oznámenie kvôli obmedzovaniu vstupu na vlastný pozemok.
(jj)
 

Vyberte región